Enoki je podobná Reishi, podľa tradičnej čínskej medicíny harmonizuje imunitný systém. Posilňuje Qi a Yin, prečisťuje horúčosť.
Indikácia:
nádorové ochorenia, narušené funkcie imunitného systému, potravinové alergie, choroby srdcovo-cievneho systému, zápaly, kožné problémy
ENOKI
Huba plamienka zimná je známa pod japonským názvom enokitake alebo tiež skrátene enoki, po latinsky Flammulina velutipes. Jedlá zimná huba má dlhú nohu a široký klobúk. To je podoba divokej enoki. Kultivovaná enoki sa od nej totiž líši - má veľmi dlhú bielu nohu a malý biely klobúčik, to je z dôvodu nedostatku svetla pri pestovaní. Enoki v prírode rastie v trsoch na kmeňoch brestovca čínskeho (v japončine enoki), ale i na ďalších stromoch. V divokej podobe rastie väčšinou od septembra do marca, preto sa jej hovorí zimná huba. Silnú medicinálnu hubu už po storočia používa tradičná čínska medicína (TCM) a cení si ju predovšetkým pre množstvo antioxidantov. Špeciálnou metódou dvojitej extrakcie získaný výťažok z enoki.
Obsah polysacharidov viac ako 40 %.
Balenie: 90 toboliek x 500 mg čistá hmotnosť extraktu 45 g, 1 tobolka obsahuje enoki 500 mg, 100% čistý extrakt, neobsahuje plnidlá ani konzervačné látky. Používame rastlinné tobolky - vhodné pre vegetariánov a veganov.
Doplnok stravy
Podrobný popis
Enoki, po slovensky plamienka zimná
Huba plamienka zimná je známa pod japonským názvom enokitake alebo tiež skrátene enoki, po latinsky Flammulina velutipes. V Indii sa zasa používa meno futu, v Číne je to donggu.
Silnú medicinálnu hubu už po storočia používa tradičná čínska medicína (TCM) a cení si ju predovšetkým pre množstvo antioxidantov. Enoki obsahuje polysacharidy (proflamin, flammulin, betaglukány), ale tiež proteíny, glykoproteíny (lektín), steroly (mykosterol), lipidy, fenoly alebo seskviterpény. Z minerálnych látok je to horčík, zinok, bór, mangán, meď, sodík a draslík. Medzi vitamínmi vyniká hlavne provitamín A, vitamíny skupiny B a ergosterol (slnečným žiarením vzniká D2).
Hoci bola enoki po niekoľko storočí používaná hlavne v ázijských krajinách (Japonsko, Čína alebo napr. Kórea), kde rástla divoko, od polovice 18. storočia začala byť kultivovaná v Anglicku a Francúzsku. V dnešnej dobe sa pestuje po celom svete a je obľúbená nielen ako chutné jedlo, ale tiež pre obsiahnuté látky. Nie nadarmo si ju vážili, rovnako ako rad ďalších blahodárnych húb, i faraóni starovekého Egypta.
Enoki vedecky popísal prvý krát v roku 1782 anglický botanik William Curtis a mylne ju zaradil do rodu Agaricae. Správny názov získala huba v roku 1951, keď ju nemecký mykológ Rolf Singer preradil a dal aktuálne meno Flammulina velutipes.
Jedlá jesenná a zimná huba rastie na mŕtvych kmeňoch listnatých stromov. Typická je dlhou nohou a širokým klobúkom. To je podoba divokej enoki. Kultivovaná enoki sa totižto líši – má veľmi dlhú bielu nohu a malý biely klobúčik, čo je z dôvodu nedostatku svetla pri pestovaní. Enoki v prírode rastie v hustých trsoch na kmeňoch brestovca čínskeho (v japončine enoki), ale aj na ďalších stromoch ako je tomel japonský (má plody kaki). V divokej podobe rastie väčšinou od septembra do marca, preto sa jej hovorí zimná huba.

CERTIFIKÁT COA


VLASTNOSTI PRODUKTU
- 100% enoki
- bez pridaných látok, konzervantov
- vysoký obsah účinných látok, viac ako 40 % polysacharidov
- rastlinné tobolky
Na základe nariadenia EU č. 432/2012 nesmieme u produktov uvádzať žiadne zdravotné tvrdenia, ktoré by odkazovali na ich blahodárné účinky. Pôvodné informatívne texty sme prispôsobili platnej legislatíve. U produktov teda veľa informácií nenájdete. Informácie o jednotlivých blahodárnych hubách hľadajte vo verejne dostupných zdrojoch.
Užívanie enoki:
Tobolku je najlepšie zapiť vlažnou alebo teplou tekutinou.
Balenie: 90 tobolátka x 500 mg tj. 45 g
(balenie vystačí na 3 mesiace užívania)
Upozorněnie
Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie.
Nie je určené pre deti do 3 rokov.
Uchovávajte mimo dosahu detí.
Neslúži ako náhrada pestrej stravy.
Skladujte v suchu pri teplote do 25 °C
Doplnok stravy.
![]() |
![]() |
![]() |
Pre zobrazenie legendy umiestnite kurzor myši na ikonku. |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.